Pages

söndag 29 november 2009

Pepparkaksskorpor

Jag brukar vanligtvis göra saffransskorpor till glöggen, detta år blir det pepparkaksskorpor vilket jag smakade i fredags och det var också mycket gott :)!

Pepparkaksskorpor
ca 40 skorpor

100 g hasselnötter
2 ägg
100 g smör
2 dl strösocker
1 tsk bakpulver
5 dl vetemjöl (300g)
2 tsk mald kanel
2 tsk finstötta kardemummakärnor
1 tsk malda kryddnejlikor
1 tsk mald ingefära

Gör så här
Sätt ugnen på 175°.
Rosta hasselnötterna i medelvarm torr stekpanna tills de får fin färg och skalet lossnar.
Gnid av skalet i en handduk.
Vispa smör och socker pösigt.
Tillsätt ägget ett i taget under vispning.
Blanda, bakpulver, vetemjöl och kryddorna i matberedare.
Tillsätt hasselnötterna och kör mycket kort tid så att de bara blir mycket grovt hackade.
Blanda ner blandningen i äggvispet.
Arbeta ihop till en deg.
Ta upp den på mjölat bord, tillsätt mer mjöl om det behövs.
Den blir ganska kladdig och ska bara kunna formas till längder.
Forma tre längder lika långa som kortsidan på plåten.
Lägg dem på plåt med bakplåtspapper.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min.
Ta ut längderna och sänk temperaturen till 100°.
Skär genast längderna i sneda skivor.
Lägg tillbaka dem på plåten med snittytan ner och torka dem ca 1 timme eller tills de är torra. Använd gärna varmluftsugn till torkningen.

Inga kommentarer: